Автор Тема: Міноборони створить Центр інновацій, "лайт-аналог" американської DARPA  (Прочитано 1785 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 81603
  • Репутация: +321/-4
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Про створення нового "Центру інновацій" повідомили представники Міністерства оборони України в рамках прес-конференції "Стан та перспективи цифрової трансформації: оснащення ЗСУ високотехнологічними зразками озброєння", яка пройшла 7 жовтня цього року.

За словами Генерального директора Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони МОУ Сергія Максимова, формування цього Центру буде тривати до кінця цього року.

"Ми робимо перезавантаження підходів до започаткування та супроводження IT-проектів. Наразі підписана спільна директива Міністра оборони та Головнокомандувача ЗСУ про створення Центру інновацій. Новий менеджмент передбачає наявність власних ресурсів та їх супроводження. Для цього ми й відкриваємо цей Центр", - розповів Сергій Максимов.

Своєю чергою, заступник Генерального директора - керівник експертної групи планування та впровадження проектів Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони МОУ, полковник Сергій Галушко зазначив, що всі необхідні документи щодо створення цього Центру були підписані у поточному місяці, у жовтні 2021 року.

"На минулому тижні підписано наказ Міністра оборони про затвердження положення про цей Центр", - говорить Сергій Галушко.

Сергій Галушко також повідомив, що основою новоствореного Центру стануть фахівці колишньої "Аеророзвідки" (в/ч А2724).

"Раніше вона ("Аеророзвідка - ред.) була в складі Військ зв’язку, сьогодні вона буде вже безпосередньо в контурі Міністерства оборони", - зазначив він.

Також полковник пояснив, що цей Центр буде схожий на відомий американський аналог, але з дещо меншими можливостями та напрямками роботи.

"Центр інновацій є аналогом добре відомої американської DARPA (Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів Міноборони США), але аналогом нашим українським. Ми сподіваємося, що завдяки нашим офіцерам будуть створені та апробовані ті чи інші рішення та продукти для забезпечення потреб війська", - наголосив він.

"На першому етапі мова звичайно не йде про такі масштаби, які, наприклад, є в наших партнерів в США. Ми на цьому етапі бачимо переважно проекти пов’язані з цифровою трансформацією. Тобто ми звужуємо цю діяльність в межах наших повноважень", - додав Сергій Галушко.

За його словами, вже існує перелік проектів для нової команди цього Центру. Окрім колишніх військовослужбовців військової частини А2724 до роботи будуть також залучені молоді спеціалісти – курсанти військового вишу, які були випущені в цьому році.

"Ще курсантами вони цілеспрямовано готувалися служити в цій частині. Вони отримали офіцерські звання, зараз проходять службу. І вони найближчим часом стануть в стрій цієї частини. Ми сподіваємося, що перші проекти Центру в наступному році вже будуть реально на передовій", - відзначив Сергій Галушко.

Варто додати, що спеціалісти Центру також будуть займатися й розробкою (а також тестуванням та супроводженням) нового програмного забезпечення для потреб Збройних сил України.

"Центр інновацій буде або сам розробляти програмне забезпечення, або при закупівлі (від інших розробників) він буде його тестувати та приймати рішення щодо подальшої експлуатації. І воно вже буде далі передаватися у війська після відпрацювання у Центрі", - повідомив заступник міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Юлій Гере.
Здесь могла бы ваша реклама


Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 81603
  • Репутация: +321/-4
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
ЗСУ відновлюють розформовану Хомчаком «Аеророзвідку»

«Аеророзвідка» – підрозділ ЗСУ, який було створено з волонтерської ініціативи у 2015 році, а у 2020 році розформовано, відновить діяльність як Центр інновацій та оборонних технологій.

Центр мають створити до кінця цього року, про що 7 жовтня повідомив гендиректор Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міноборони Сергій Максимов під час брифінг з питань цифрової трансформації.

Цю інформацію прокоментували колишні фахівці підрозділу «Аеророзвідка», який у Збройних Силах України мав офіційну назву Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (військова частина А2724): “Вперше керівництво Міністерства почало інформувати громадянське суспільство щодо стану і перспектив цифрової трансформації – це є наглядним прикладом слідування принципам цивільного демократичного контролю. Основні тези, що прозвучали:

-    необхідність зміни фреймворку розробки застосунків для сектору безпеки і оборони;
-    необхідність формування єдиного інформаційного простору;
-    інтеграція концепції FMN в політики ІТ;
-    пріоритет розвитку спроможностей у некінетичних доменах протиборства (кіберпростір, космос);
-    унормування роботи і взаємодії всіх суб’єктів ІТ галузі Міністерства оборони.

Ці пропозиції команда «Аеророзвідки» доносила до керівництва Міністерства оборони, Збройних Сил України та громадянського суспільства останні п’ять років.

Спільне бачення візії подальшого розвитку цифрової трансформації було конвертовано в рішення МО про відродження команди «Аеророзвідки» (А2724) у форматі Центру інновацій та розвитку оборонних технологій.

Як було зазначено, відновлення легендарної частини та її унікальних проєктів має відбутися до кінця цього року. Новий формат функціонування передбачатиме додаткові функції у новоствореній вертикалі ІТ Міністерства оборони, в тому числі управлінські.

Звичайно, «суб’єктивні управлінські рішення» щодо ліквідації військової частини та надання так званого «нового подиху «Аеророзвідки» не могли не залишити наслідків. На жаль, лабораторію роботизованих систем навряд чи вдасться відновити в новоствореному Центрі на тому ж рівні. Проте, ми маємо намір наростити свої спроможності в сфері розробки інформаційних систем та кібербезпеки.

Злочинні рішення, що були прийняті задля знищення наших здобутків, екосистеми та суб’єктності у форматі військової частини А2724, не залишаться забутими.

Ми наголошуємо, що це відбувалося з метою приховання злочину, який досі розслідується СБУ. Ми не зупинимося і докладемо зусиль, аби ці ганебні події стали уроком та були зроблені висновки для майбутніх поколінь. Не встановлення винних в ДКР Калина не народило відсутності толерування корупції. Ми не маємо права не усвідомити цей досвід...

Нагадаємо, що рішення про ліквідацію «Аеророзвідки» було прийняте начебто через надмірне навантаження на персонал з питань повсякденної діяльності (мов багато паперової роботи і таке інше). Особовий склад розформованої частини розподілили між іншими частинами та установами ЗСУ, причому назвали це «новим подихом Аеророзвідки».

Втім розформуванню «Аеророзвідки» передував скандал з автоматизованою системою управління ЗС України «Дзвін-АС», фінансування розробки якої було припинене Міноборони після аудиту та висновків експертів «Аеророзвідки» щодо неспроможності системи забезпечити процес бойового управління через не відповідність сучасним умовам.

Зокрема у звіті аудиторів стверджується, що система «Дзвін»:

-    несумісна з аналогічними системами країн-членів НАТО;
-    не має відкритих програмних інтерфейсів за міжнародними стандартами, що ускладнює її подальшу інтеграцію з іншим софтом;
-    не ефективно працює з картами;
-    унеможливлює оперативний і автоматичний обмін даними через окремі сервери за рівнем таємності;
-    частково побудована на ліцензійному програмному забезпеченні сторонніх виробників, подальше використання яких під питанням.

За поданням Міністерства оборони, ДБР почало розслідування щодо можливої корупції в ЗСУ при фінансуванні розробки систем управління військами (кримінальне провадження №4202000000000209).

Журналіст Юрій Бутусов заявив, що ситуація викликала черговий конфлікт між Міноборони (Таран) та керівництвом ЗСУ (Хомчак): «Найгостріший кулуарний скандал викликала відмова Міноборони фінансувати подальшу розробку систем управління військами «Дзвін», «Простір». Системи розробляються і фінансуються багато років, на «Дзвін» пішло 700 млн грн, «Простір» розробляється з 2010-го року!»

Виробники АСУ «Дзвін» всі звинувачення відкидали та заявляли, що аудитори користувалися недостовірною інформацією, не досліджували ані документи, ані програмне забезпечення. На їх думку звіт містить викривлену інформацію,що може мати ознаки службової недбалості або підроблення, а керівництво Міноборони вводять в оману. Крім того, до аудиту залучали розробників іншої системи («Аеророзвідку»), що по суті є конкурентом АСУ «Дзвін».

Асоціація виробників озброєння та військової техніки України, до якої входить розробник системи – компанія «Еверест Лімітед» заявила, що бачить у цій історії неприховану та навмисну спробу дискредитації системо-утворюючої роботи по створенню Єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ) для ЗС України.

Щодо згаданої конкуренції – «Аеророзвідка» є розробником системи забезпечення ситуаційної обізнаності «Дельта», яка за їх твердженнями побудована з використанням сучасних технологічних підходів відповідно до стандартів НАТО: «Наразі «Дельта» є єдиною системою в ЗСУ, що вже два роки підряд приймає участь у навчаннях НАТО з тестування інформаційних систем CWIX 2019, CWIX 2020 і доводить взаємосумісність і реалізацію стандартів НАТО по обміну оперативною обстановкою. «Дельта» стала системою висвітлення підводної і надводної обстановки. Завдяки «Дельті» підрозділи ССО пройшли сертифікацію на сили швидкого реагування НАТО. Система постійно вдосконалюється і приймає участь у міжнародних навчаннях Sea Breeze, Rapid Trident та ін., де демонструє не тільки технічну відповідність стандартам, а й спроможність забезпечити операційні процеси для досягнення ситуаційної обізнаності».

Натомість систему «Дзвін» в «Аеророзвідці» вважають не спроможною забезпечити процес бойового управління оскільки за основу взятий документообіг, а не ситуаційна обізнаність.

“Не розуміючи поточного положення власних сил, оперативної інформації про позиції противника, можна скільки завгодно пересилати між пунктами управління документи – це не допомагає приймати поінформовані рішення".

У підсумку керівництво Збройних Сил оголосило про рішення розформувати «Аеророзвідку».
Здесь могла бы ваша реклама


Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 81603
  • Репутация: +321/-4
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
С Дельтой тоже не простая история. На неё заявлены авторские права. В открытом реестре “Авторське право і суміжні права. Офіційний бюлетень № 47, 2017” по ссылке с сайта Минэкономразвиия, на страницах 156 и 157 опубликован полный перечень стейкхолдеров “ситуационной комнаты”, то есть “Дельты”. Под номером свидетельства про регистрацию авторского права №74378 от 25.10.2017 значатся: Утюшев Марат Масихатович, Гончар Ярослав Анатолійович, Хазін Натан Аркадійович, Гальчинський Сергій Анатолійович, Колесніков Сергій Олександрович, Кулініч Ярослав Сергійович, Мельников Дмитро Петрович, Остроух Сергій Михайлович, Савченок Олександр Васильович, Холмогоров Сергій Олександрович, Шишкін Денис, Ігорович, Анацький Ян Германович, Бойко Єлизавета Сергіївна, Коваль Андрій Олександрович, Лукашенко Євгеній Олегович, Мартиненко Артем Геворкович, Парнюк Ігор Олександрович, Раєвський Олександр Вячеславович, Шелар Руслан Русланович, Караім Євгенія Олегівна, Дикий Олександр Вікторович.

А помимо воинской части Аеророзвідка есть ещё ГО Аеророзвідка во главе с Утюшевым Маратом Масихатовичем.
Здесь могла бы ваша реклама


 

Найближчим часом буде затверджена нова структура Міноборони, - Резніков

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 0
Просмотров: 816
Последний ответ 03, Декабря 2021, Пятница, 12:10:21 pm
от Сергей Горбачевский
Міноборони створило Департамент охорони здоров’я

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 2
Просмотров: 453
Последний ответ 11, Ноября 2023, Суббота, 03:46:38 am
от Сергей Горбачевский
Резніков хоче створити при Міноборони два закупівельні агентства для потреб ЗСУ

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 0
Просмотров: 836
Последний ответ 11, Декабря 2021, Суббота, 19:10:26 pm
от Сергей Горбачевский
У системі Міноборони України започатковано проєкт створення кібервійськ

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 6
Просмотров: 5145
Последний ответ 24, Ноября 2023, Пятница, 17:05:33 pm
от Сергей Горбачевский
Міноборони розробляє мобільний застосунок «Армія+» для військових

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 0
Просмотров: 53
Последний ответ 21, Февраля 2024, Среда, 20:35:59 pm
от Сергей Горбачевский