Автор Тема: О поставках западной боевой авиации в Украину  (Прочитано 3578 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #30 : 22, Марта 2023, Среда, 21:11:57 pm »
Le Figaro сообщает, что будто бы около 30 украинских военнослужащих (как можно понять, и летный, и технический состав) вот уже более полутора месяцев проходят подготовку на французские "истребители-бомбардировщики" Dassault Mirage 2000 на французских авиабазах Мон-де-Марсан и Нанси. Решение об их подготовке было принято накануне визита президента Украины Владимира Зеленского в Париж 8 февраля. Франция будто бы готова передать Украине 10 самолетов Mirage 2000. Сейчас ВКС Франции имеют в строю 66 двухместных истребителей-бомбардировщиков Mirage 2000D (из них 55 планировалось модернизировать и сохранить в строю), 27 одноместных истребителей Mirage 2000-5F (фото) и семь двухместных учебно-боевых истребителей Mirage 2000B.

В тоже время сообщают, что представитель Воздушных сил ВСУ Юрий Игнат в комментарии для ресурса «Лига» опроверг информацию о том, что украинские летчики проходят обучение во Франции на истребителях Mirage 2000.


Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #31 : 24, Марта 2023, Пятница, 07:20:20 am »
ВСУ рассматривают возможность приема иностранных граждан на службу в авиации.


Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #32 : 03, Апреля 2023, Понедельник, 18:47:27 pm »
ПОЛКОВНИК ВОЛОДИМИР ЛОГАЧОВ: «НАЙКРАЩІ УКРАЇНСЬКІ ЛЬОТЧИКИ ГИНУТЬ ЗА ШТУРВАЛАМИ РАДЯНСЬКИХ МІГІВ І СУШОК, ЧЕКАЮЧИ НА F-16»

Переговори з країнами-партнерами щодо передачі Україні літаків F-16 тривають уже не перший місяць… Досі можна почути обережну риторику про «не на часі», «передачу після перемоги»… Тим часом список пілотів, які першими мали пересісти на багатоцільовий винищувач четвертого покоління, доводиться постійно корегувати. Адже найкращі льотчики гинуть… На радянських літаках, що відстають по ТТХ та перебувають на межі своїх можливостей за фізичним зносом…

Чому «на часі» й не можна більше зволікати, пояснив полковник Володимир Логачов, керівник одного зі структурних підрозділів Командування Повітряних Сил. Він і сам льотчик першого класу, бойовий пілот, тому добре розуміє, що сучасні бойові літаки — це зовсім не забаганка, а критична необхідність.

— Багатоцільові винищувачі F-16, які ми прагнемо отримати, розглядаємо передусім як бойову платформу, з якої може застосовуватись величезна номенклатура засобів ураження. Найголовніше — це дозволить нам зберегти життя наших пілотів та захистити населення України від повітряного тероризму, адже росіяни атакують нас ракетами різних типів. Також F-16 дозволить ефективно підтримувати дії наземних Сил оборони завдяки високоточному озброєнню, використовувати ракети по надводних цілях, забезпечувати судноплавство, зокрема зернову угоду, адже наші кораблі теж зазнають терору від російських літаків. 

Ми підійняли в небо, відновили, відремонтували всі свої літаки, наші льотчики працюють понаднормово, проте вище голови стрибнути неможливо. Варто визнати, що наш авіаційний парк не дозволяє ефективно вести бойові дії. Усі наші штурмовики, винищувачі, бомбардувальники дають можливість лише стримувати ворога на певних рубежах. Та й те за умови, що ми діємо в комплексі з протиповітряною обороною. Для отримання паритету, щоб ми нарешті змогли перейти до деокупації територій, потрібно отримати, м’яко кажучи, трохи інші спроможності.

росія використовує для атак України приблизно сорок летовищ. Там розташовано понад 700 одиниць техніки — літаків та вертольотів. Лише за кількістю це угруповання переважає нас у понад п’ять разів. Щодо технологічних можливостей, різниця ще більш разюча. Їхні літаки, до прикладу Су-34, Су-35, пройшли глибоку модернізацію. Наявні в нас — це розробки 70-80-х.

— Нам критично необхідна техніка, що здатна протидіяти росіянам. Спробую пояснити детальніше. Основним показником ефективної роботи літака-винищувача є знищення повітряних цілей. Для забезпечення ефективності цієї роботи потрібні два основні компоненти — радіолокаційна станція, яка бачить на певну відстань, та авіаційний засіб ураження, тобто ракета «повітря-повітря». За цими основними критеріями ворог, на жаль, суттєво переважає. Їхні радіолокаційні станції бачать у рази далі, ніж наші. Щодо авіаційних засобів ураження, якщо говорити про основну російську ракету Р-77, то дальність її польоту вдвічі більша, ніж наших засобів. Тобто вже за цими основними характеристиками ми ніяк не можемо здобути повне володарювання в повітрі.

Окрім того, у них з’явились нові ракети Р-37, дальність польоту яких може сягати до двохсот кілометрів по повітряних цілях. Відверто кажучи, ми взагалі не можемо їм протидіяти. Ми просто не встигаємо побачити пуск ракети й попередити свої екіпажі про ці пуски.

Іще один момент стосується радіолокаційних ракет: якщо в нас вони — напівактивні, то в них — активні. Це передбачає, що наш льотчик після пуску мусить далі продовжувати політ і підсвічувати радаром ворожу повітряну ціль. Російські ж льотчики виконують пуски з набагато більшої дальності за принципом «вистрілив і забув». Активна головка самонаведення після захоплення цілі сама скеровує ракету до неї, тоді як літак виходить з бойового курсу та спокійно летить додому, не входячи в зону враження наших систем протиповітряної оборони. Тобто нашим пілотам доводиться в рази більше ризикувати.

Звісно, шукаємо різні тактичні прийоми, проте ситуація — доволі напружена. Ворог далеко не дурний, постійно експериментує з тактикою застосування зброї, намагається заманити нас у своєрідні пастки, полює на наші ударні групи. У них є літак дальнього радіолокаційного виявлення, який здатен бачити майже всю Україну, всі наші латки. Це суттєво покращує управління боєм.

Без F-16 та достатньої кількості далекобійного ППО ми не маємо змоги їх дістати чи відігнати подалі. F-16 зможе знищувати повітряні цілі, не заходячи в зону ворожого наземного ППО.

Полковник Логачов пояснює, що процес переговорів щодо передачі літаків є непростим і триває чи не з початку широкомасштабного вторгнення, адже вартість бойового літака разом з озброєнням вимірюється сотнями мільйонів доларів.

— Варто розуміти, аби льотчики змогли пересісти на сучасні бойові літаки, потрібно виконати цілий комплекс заходів: навчити пілотів, фахівців інженерно-авіаційної служби, підготувати інфраструктуру. Тому ми просимо почати з підготовки льотного складу, щоб після того, як нарешті отримаємо літаки, не втрачати на це час.

Зі свого боку ми також робимо певні кроки. Зараз пілоти активно вдосконалюють свою англійську. Спочатку тут, в Україні, на базах наших університетів. Далі відправляємо їх до країн-партнерів — Польщі, Литви, Латвії, Румунії, Канади. Крім того, є відібрані групи пілотів, котрі бездоганно володіють англійською, й дехто з них уже пройшов атестацію в США.

З перших днів війни ми зв’язались із представниками королівських ВПС, які взяли нас «під шевство». Вони допомогли нам організувати первинні тактичні курси з планування повітряних місій, попередню тренажну підготовку на літаки F-16, організували відправлення перших двох пілотів на атестацію в США, яку, до речі, наші льотчики пройшли більш ніж успішно.

З позитиву. Наші льотчики продемонстрували чудовий рівень знань і умінь під час оцінювання навичок у США. За оцінками іноземних інструкторів, на їхню підготовку може знадобитись набагато менше часу, ніж вважали раніше. Якщо раніше говорили про мінімальних пів року підготовки, то після перевірки на авіаційних симуляторах 162-го винищувального крила ВПС США вердикт: зможуть швидше!

Полковник Логачов упевнений, що перехід на сучасні літаки стандартів НАТО неминучий і за кілька років ми точно не впізнаємо наші Повітряні Сили! Та, на жаль, процес очікування обходиться нам дуже дорого.

— Країни-партнери послідовні у своїх діях. Нещодавно відбувся момент зрушення з мертвої точки. Польща та Словаччина зробили перший крок — вперше передали бойову авіацію, незважаючи на численні погрози московії. Дуже сподіваємось, що наступними стануть саме F-16. На жаль, процес їх очікування обходиться нам вкрай дорого… Що довше ми чекаємо на передачу західних винищувачів, то більше льотчиків гине. Залишається дедалі менше хлопців із тих перших списків відібраних кандидатів, які були готові їхати одразу. Вони б уже пройшли підготовку й захищали українське небо на F-16. Але ми продовжуємо втрачати найкращих…

Автор матеріалу Анастасія Олехнович кореспондент Інформагентство АрміяInform

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #33 : 03, Апреля 2023, Понедельник, 19:17:24 pm »
В комментариях к посту в Фейсбуке сбросили табличку с данными о дерибане украинской авиации до войны.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #34 : 16, Мая 2023, Вторник, 10:50:31 am »
Украина рассчитывает получить 40-50 истребителей F-16 от Запада. Это позволит сформировать 3-4 эскадрильи для защиты неба от российских ударов.

Об этом сообщил советник министра обороны Украины Юрий Сак, пишет Politico.

Потребность в самолетах обострилась после того, как РФ стала применять планирующие авиабомбы. По словам Сака, Украине в настоящее время "нечем остановить" несущие такие бомбы российские самолеты.

"Сак сказал, что Зеленский хочет, чтобы боевые самолеты были в центре внимания на саммите G7 в Хиросиме, а затем снова на ежегодном саммите НАТО в Литве в июле", - пишет Politico.

По словам Сака, Зеленский в своем европейском турне получил заверения от партнеров, что вопрос будет поднят.

"Все понимают, что тема созрела для обсуждения. Никто не говорил, что это невозможно. Если сравнить с тем, что было три месяца назад, когда мы еще боролись за танки, то сегодня все говорят о реактивной коалиции - это очень многообещающий признак. Мы понимаем, что наша ПВО не будет полноценной без истребителей F-16", - заявил он.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #35 : 18, Мая 2023, Четверг, 11:18:17 am »
Сполучені Штати не дозволяють розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16 в Європі, попри готовність кількох країн провести такі тренування.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє The New York Times з посиланням на неназваного українського чиновника.

Він зазначив, що без дозволу США українських пілотів можуть лише ознайомити з технічною мовою і провести тактичні уроки. Пробні польоти на F-16 неможливі.

За даними видання, адміністрація Байдена, яка повинна схвалити передачу будь-яких літаків американського виробництва, як і раніше не впевнена, що Україні потрібні дорогі винищувачі.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #36 : 20, Мая 2023, Суббота, 16:53:08 pm »
Сонный Джо дал добро на передачу Украине истребителей F-16 европейскими партнёрами.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #37 : 21, Мая 2023, Воскресенье, 07:22:04 am »
Известный ресурс Oryx сообщает, что Нидерланды будто бы аннулировали контракт на продажу снимаемых с вооружения 12 истребителей F-16AM/BM американской частной компании Draken International, и теперь эти самолеты, видимо, могут быть поставлены Украине. Draken International заключила в декабре 2021 г. контракт на покупку 12 бывших голландских F-16AM/BM, использовавшихся Нидерландами для подготовки летного состава в США. Однако реализация контракта затянулась, поскольку выявилось плохое техническое состояние этих самолетов, которые в результате в декабре 2022 г. были перегнаны из США в Бельгию для проведения  ремонта компанией Sabena Aerospace. Можно предположить, что теперь после ремонта эти F-16AM/BM отправятся из Бельгии на Украину. Фото - один из ранее предназначавшихся для Draken International бывших голландских F-16AM (бортовой номер J-018) во время промежуточной посадки на аэродроме Лажеш на Азорских островах при перегоне на ремонт из США в Бельгию 13 декабря 2022 г. (с)  João Toste / Просмотр ссылок доступен только зарегистрированным пользователям

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #38 : 21, Мая 2023, Воскресенье, 15:45:57 pm »
Президент США Джо Байден заявил о получении от украинского коллеги Владимира Зеленского гарантии того, что ВС Украины не станут использовать истребители четвертого поколения F-16 для продвижения на территорию России.

«У меня есть четкое заверение от Зеленского, что они не будут использовать их, чтобы продвигаться на территорию России», — сообщил Байден на пресс-конференции на полях саммита «Большой семерки» в японской Хиросиме, отвечая на вопрос журналиста, не приведут ли поставки F-16 к эскалации конфликта.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #39 : 26, Мая 2023, Пятница, 13:34:29 pm »
Швеция готова обучать летчиков и передать Киеву истребители JAS 39 Gripen.

Телевидение этой скандинавской страны сообщило, прочувствовав важность момента, что украинские летчики смогут пройти подготовку на истребителях JAS 39 Gripen на территории королевства. Более того, упомянутые самолеты вполне могут быть проданы или даже подарены Киеву ввиду их относительно невысокой рыночной стоимости и низких затрат на эксплуатацию.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #40 : 15, Июля 2023, Суббота, 14:03:49 pm »
США до сих пор не дали добро на обучение украинских пилотов на самолетах F-16. Поэтому 11 стран, которые готовы начать тренировки, пока не могут этого сделать.

Об этом пишет издание Politico.

Чтобы обучение началось, Госдеп должен подписать запрос на передачу руководств по эксплуатации, авиасимуляторов и других материалов, связанных с самолетами.

Как заявляют в Европе, запросы поданы в США несколько недель назад, но они все ещё на рассмотрении.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #41 : 18, Июля 2023, Вторник, 11:02:16 am »
Перша група українських пілотів готова виїхати на навчання на багатофункціональних винищувачах F-16. Країни-партнери надали десятки майданчиків для тренувань
Про це в ефірі телемарафону сказав речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

За його словами, навчання льотчиків – довгострокова програма.

"Перша група пілотів - це перша хвиля, яка поїде на перенавчання, потім друга і так далі. Це ті пілоти, які вже проходитимуть безпосередню підготовку з інструкторами в різних країнах, які нам надали майданчики. Йдеться про десятки. Чекаємо, щоб перша група виїхала, слідом буде друга", - розповів Ігнат.

Він зазначив, що Україна не може скерувати на навчання одразу всіх, бо й "отримувати, мабуть, будемо теж не одразу трьома ескадрильями".

"Подивимося, як прийматимуться рішення в межах авіаційної коаліції", - сказав речник.

"Технічний персонал теж проходитиме підготовку. Там трохи інша програма", - резюмував Ігнат.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #42 : 19, Июля 2023, Среда, 15:45:22 pm »
Сообщают, что подготовку украинского летного состава на истребители F-16 предполагается организовать c 2024 г. в Румынии на 86-й авиабазе румынских ВВС в Борче.

Осуществлять обучение будет небезызвестная американская частная компания Draken International в качестве подрядчика корпорации Lockheed Martin.

Самолеты F-16 для подготовки будут предоставлены из наличия ВВС Нидерландов. По этой же схеме в Борче, как сообщается, будет организована и подготовка румынских летчиков для 32 приобретенных Румынией бывших норвежских F-16.

До начала обучения в Борче первые одна или две группы украинских летчиков пройдут переучивание на F-16 в Дании силами датских ВВС на авиабазе Скридструп, подготовка там начнется в августе этого года.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #43 : 26, Июля 2023, Среда, 09:17:10 am »
Захід досі не узгодив план підготовки українських пілотів на F-16 — Politico

Західні партнери поки не узгодили план навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Американські посадовці припускають, що літак буде в українському небі не раніше весни 2024 року.

Про це пише Politico з посиланням на ознайомлені джерела.

Як зазначається, Данія та Нідерланди очолюють коаліцію з 11 країн для підтримки навчання, але досі жодна країна публічно не залучила літаки до програми.

Де можуть відбуватися навчання?

Одна з пропозицій, яка обговорювалася, передбачала б відправлення українських пілотів до США для проходження навчання в 162-му авіакрилі, підрозділі Повітряної національної гвардії, що базується в Аризоні, який уже навчає іноземних партнерів на F-16. Але ця ідея, схоже, не мала успіху.

Інший план передбачає відправлення американських військових пілотів до Європи для навчання українців десь за межами США. Американські чиновники підкреслили, що остаточних рішень ще не ухвалено.

«Співпраця триває. Ми працюємо з нашими партнерами та союзниками, щоб визначити найбільш практичний спосіб реалізації цього плану», — сказав один із співрозмовників видання.

Що вже зроблено?

Коаліція вже зробила певні кроки для початку навчання. Аерокосмічний підрядник Draken International почав набирати військових пілотів у відставці для навчання українців. Ці заходи відбуватимуться на об’єкті, який будується в Румунії й має стати регіональним центром підготовки F-16.

Європейські чиновники також повідомили, що ще один навчальний центр буде створено в Данії.

То коли все ж почнуться навчання?

Європейські партнери сподіваються, що навчання може розпочатися цього літа, швидше за все, в Європі, заявляла нещодавно речниця Пентагону Сабріна Сінгх. Тим часом Велика Британія планує розпочати базову льотну та мовну підготовку українських пілотів протягом кількох тижнів.

Попри різні амбітні терміни, навчання на F-16 не може розпочатися, доки Державний департамент США офіційно не схвалить передачу відповідних навчальних матеріалів, таких як посібники з експлуатації та тренажери для польотів. Це схвалення досі не відбулося.

Відповідаючи на нещодавнє запитання про затримку, радник із національної безпеки США Джейк Салліван поклав відповідальність на європейців, сказавши, що цим країнам потрібно ще кілька тижнів, щоб створити необхідну інфраструктуру навчання.

А коли передадуть самі літаки?

У Білому домі стверджували, що Україна може отримати винищувачі F-16 уже до кінця цього року. Однак американські посадовці сказали Politico, що насправді літаки прибудуть не раніше весни.

«Ми, ймовірно, залучимо кількох пілотів до кінця року, але справжній F-16 із українськими кольорами [навряд чи буде раніше весни]», — сказав один із чиновників США.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: О поставках западной боевой авиации в Украину
« Ответ #44 : 19, Августа 2023, Суббота, 20:54:16 pm »
Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти вже розпочали навчання на західних винищувачах F-16, мінімальний термін підготовки складає 6 місяців.


 

Украина договорилась с Литвой о поставках оружия

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 8
Просмотров: 3501
Последний ответ 25, Ноября 2014, Вторник, 00:03:30 am
от Advoc@te
Парубий попробует договориться с США о поставках высокоточного оружия

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 5
Просмотров: 3095
Последний ответ 16, Февраля 2015, Понедельник, 11:11:07 am
от K-H
Луценко рассказал о поставках оружия из стран НАТО

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 3
Просмотров: 3105
Последний ответ 08, Сентября 2014, Понедельник, 23:54:20 pm
от K-H