Автор Тема: Ахтунг, вспышка мошенничества  (Прочитано 655 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Ахтунг, вспышка мошенничества
« : 30, Октября 2023, Понедельник, 12:21:19 pm »
Бачу, що вартує попередити❗️
🔺Я HR в LinkedIn
🔺Пропоную гроші за відгуки про ресторани/готелі
🔺Переглядайте/Підписуйтесь на тіктокерів

Все це шахраї.

Вони самі знаходять вас у будь-якому меседжері. Їхня задача зацікавити, щоб ви натиснули на посилання, яке від них отримаєте, наче з додатковою/повною інформацією. У лінку вірус.

Одразу блокуйте та кидайте скаргу на спам.

P.S. Я так понимаю, что потом взламывается аккаунт и по всем контактам идёт рассылка сбросьте денег. Я за последнюю неделю получил штук 5 таких предложений подзаработать.


Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82322
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: Ахтунг, вспышка мошенничества
« Ответ #1 : 05, Декабря 2023, Вторник, 12:05:19 pm »
«Лише в листопаді клієнти Монобанку втратили таким чином 65 млн грн»

250 тисяч

«Ольга (ім’я змінено на прохання жінки) — ще одна мама в декреті, яка погодилася на легкий заробіток в інтернеті. Схема аналогічна. Повідомлення з незнайомого номера у WhatsApp, скерування в телеграм, примітивні завдання: лайкати відео в тіктоці й перший легкий заробіток.

“Потім мене додали в групу, там було багато учасників, 170 приблизно, і після кожного завдання вони писали «виконано». Це вселяє довіру, — пояснює Ольга. — Після того як було завдання внести 500 гривень, мені повернули 650. Потім я внесла 700 гривень, повернули 850. Далі знову лайки й дрібніші виплати. Потім завдання вже на 5 тисяч гривень. Я внесла, бо до того вони повертали кошти. А після цього сказали, що є ще одне коло замовлення і потрібно внести 20 тисяч гривень. Ось тут я вперше засумнівалась і почала писати людям, які були в групі, в особисті повідомлення”.

Це фатальна помилка Ольги. У чаті дозволено коментувати лише шахраям, і вони весь час сиплють вихваляннями про заробіток. Реальних людей там немає. Тож Ольга, по суті, писала працівникам того самого “кол-центру”. Не збентежила її навіть дивна лексика “співробітниці Альони” (знову автоматичний переклад), яка запевнила, що організація чесна й вкладатися можна і навіть треба. На додаток адміністратори надіслали Ользі “підтверджувальні документи” і навіть фотографії якогось українського паспорта.

“Це мене переконало, і я вирішила заплатити ще 20 тисяч гривень, — продовжує жінка. — Але після цього завдання адміністратор повідомив, що є ще одне, фінальне. Тоді вже точно отримаю всі свої гроші із заробітком. Сказали внести ще 60 тисяч. Я сказала, що не маю таких грошей. Вони пішли “на поступки” й обіцяли внести за мене 40 тисяч, а мені треба було сплатити лише 20. Коли я їх перерахувала, почали вимагати й ті 40 тисяч, пояснюючи, що це борг. І знову надіслали якийсь “підтверджувальний документ” про легальність своєї компанії”.

Після сплати 40 тис. грн з’являлися все нові вимоги. То для виведення грошей треба купити статус VIP за 20 тис. грн, то перед перерахуванням суми Ольга мала сплатити податок майже 40 тис. грн. Тепер уже нею керувало бажання повернути “вкладені” кошти. Довелося навіть взяти кредит у банку. І весь цей час вона була переконана, що гроші повернуть.

“Я бачила ці гроші на сайті фірми у себе в профілі”, — пояснює вона і показує мені скриншоти із цього сайту, на жаль, ще однієї підробки криптобіржі.

Коли вона заплатила 150 тис. грн, усі чати раптом зникли. Але навіть це її не зупинило. Вона вірила, що гроші повернуть. І знову написала своїй “співробітниці Людмилі”, яка запевнила, що це якась прикра помилка, і скерувала Ольгу до “головного начальника”.

“Він сказав, що йому розповіли мою історію, — згадує Ольга. — На сайті він бачить мої кошти, і можна повернути тільки 130 тисяч. Але потрібно внести ще 60. Я взяла кредит, бо хотіла повернути кошти”.

Помітивши неймовірну довірливість Ольги, шахраї покроково допомогли їй зареєструватися на справжній криптобіржі “Бінанс”. Жінка поповнила свій рахунок на 60 тис. грн, купила на них USDT і… всю суму перерахувала на вказаний шахраями акаунт. Усі скриншоти цієї операції є в розпорядженні редакції.

“Це було о 10-й вечора, менеджер сказав, що фінансовий відділ не працює і треба зачекати до завтра. Я не спала всю ніч, — пригадує Ольга. — А на ранок усе видалили. Я знову написала тій дівчині, з якою спілкувалася. Вона сказала, що я дурна і що вони всі повʼязані. Загалом я втратила близько 250 тисяч гривень. Ми з чоловіком збирали гроші на купівлю квартири»

(с) Texty