Автор Тема: Мобильные операторы получат 4G не раньше марта 2016 года  (Прочитано 9838 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82238
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Кабинет Министров отсрочил внесение изменений в план использования радиочастотного ресурса с 1 июня 2013г до 1 марта 2016 г. Об этом говориться в постановлении Кабинета министров №590 от 14 августа.

К указанному сроку Государственная служба специальной связи и защиты информации совместно с Министерством обороны и Национальной комиссией по госрегулированию в сфере связи и информатизации обработать и подать предложения по согласованию национальной таблицы распределения полос радиочастот.

К предыдущему постановлению Кабмина № 838 от 5 сентября 2012 г. прилагалась таблица изменений в план радиочастот. В частности, для полос, использующихся под мобильную связь CDMA-800, - 824,07-843 МГц, 869,7-888 МГц - сроки конца использования технологии CDMA-800 сняты.
Ранее они были установлены до 1 января 2016 г., так как после этого времени на этих частотах должно быть запущено цифровое ТВ. Отметим, что в этих диапазонах услуги предоставляют компании «Интертелеком», PEOPLEnet.

В уточнении Кабмина от 14 августа 2013 г. говорится, что в расчет должны будут приниматься данные международного распределения радиочастот, результаты Всемирной конференции радиосвязи 2015 Международного союза электросвязи и директив ЕС по этому вопросу.

Одна из последних директив в частности предполагает использование частот 1920-1980 МГц и 2110-2170 МГц, которые в Украине предназначались под UMTS (3G) для нужд четвертого поколения связи (4G).

Просмотр ссылок доступен только зарегистрированным пользователям


Оффлайн terakon

  • Знаменитый писатель
  • ***
  • Сообщений: 1473
    • Награды
Re: Мобильные операторы получат 4G не раньше марта 2016 года
« Ответ #1 : 12, Октября 2021, Вторник, 22:14:11 pm »
Інтрига затягується: телеком-регулятор готує новий 4G-тендер, який ризикує не відбутися​


Чому «Київстар» з lifecell можуть купити частоти без конкурсу

До 2,4 млрд грн. Така сума незабаром може надійти до держбюджету від продажу частот трійці мобільних операторів. Однак є кілька «якщо». У чому вони полягають? Чому розвиток подій залежить від рішення lifecell? З якої причини в тендері точно не братиме участі «Vodafone Україна»? На ці та інші питання шукав відповіді Mind.

Що сталося? 12 жовтня телеком-регулятор погодив проєкт постанови Кабміну з довгою назвою «Про внесення змін до розмірів плати за видачу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України». Суть ініціативи проста: НКРЗІ готова продати операторам частоти під 4G у двох діапазонах: 2300–2400 МГц і 2575–2610 МГц. У першому – мінімум за 984 860 грн за 1 МГц, у другому – 1 059 260 грн за 1 МГц.

За оцінкою регулятора, продаж частот може принести від 926 млн грн до 2,4 млрд грн. А рентна плата за користування РЧР – ще орієнтовно по 85,5 млн грн на рік.

Але чи готові оператори купити? На це, здавалося б, просте запитання ще немає однозначної відповіді від усіх гравців.

У спектрі 2300–2400 МГц є вільних 60 МГц, які регулятор може пустити з молотка. У пресслужбі НКРЗІ Mind повідомили, що на 40 МГц попередньо претендує «Київстар».

Сам оператор дипломатично уникнув конкретної відповіді на запитання, який обсяг хоче купити. «Дата-трафік у мобільних мережах швидко зростає, тому оператори цікавляться можливостями розширити пропускні спроможності мереж, зокрема завдяки новим частотам. Однак усе залежить від умов тендеру та результатів НДР із дослідження електромагнітної сумісності мереж 4G-2300 із засобами спецкористувачів і системами Wi-Fi», – пояснив головний експерт зі спектральної стратегії «Київстар» Ігор Ерещенко.

За його словами, цей діапазон поки не дуже популярний у країнах Європи. Крім того, можливо, будуть обмеження на його використання з боку спецкористувачів. Про це можна буде дізнатися за результатами НДР.

20 МГц, що залишилися, міг би купити lifecell. У теорії. Тоді б частоти були продані без тендера – за спрощеною процедурою і мінімальною вартістю, зазначеною в проєкті Кабміну.
Але на практиці, «жовтий» оператор поки не визначився, який обсяг частот йому потрібен і чи потрібен взагалі. «Поки не готові обговорювати. Спектр завжди має розподіляться чесно, відкрито, з урахуванням кон'юнктури ринку і його стану. Для цього НКРЗІ повинна не просто вносити зміни до постанов, а планувати розвиток ринку і в частотному розумінні також. Має бути проведена ґрунтовна робота, як з формування ціни, так і до обсягів, які будуть розподілені», – заявили в пресслужбі lifecell. На що натякали спікери оператора, наголошуючи на «чесності» та «відкритості», – теж загадка: деталі пояснити поки не можуть.

У підсумку, якщо lifecell подасть заявку, скажімо, на 30 МГц – для «розподілу» частот буде необхідний тендер. Тому зараз НКРЗІ про всяк випадок до нього готується.

Скільки на продажу цих частот може заробити держава? За підрахунками редакції, 60 МГц у 25 областях (без Криму і Севастополя) можуть «піти» мінімум за 1,477 млрд грн. Така сума надійде до держбюджету в разі продажу всього обсягу частот за спрощеною процедурою.

На тендері, природно, вартість, може зрости. Наскільки? У ситуації інтриги, що затягується, поки це складно прогнозувати. «Важко щось припускати. Багато чого залежатиме від зацікавленості інших учасників ринку в цих частотах», – каже Ерещенко з «Київстар». Аналогічну відповідь Mind отримав від lifecell.

Коли інтрига розкриється? По суті, у lifecell є кілька місяців, щоб визначитися. Протягом найближчого місяця проєкт НКРЗІ має «пройти» всі зацікавлені держоргани й отримати схвалення Кабміну. «Також будуть необхідні узгодження з спецкористувачами. Телеком-регулятор ініціював підготовку до проведення досліджень з ЕМС як зі спецкористувачами, так і з цивільними системами, що працюють у суміжній смузі (Wi-Fi). Сподіваємося, що обидві дослідні роботи скоро почнуться, а ми дізнаємося їхні результати», – пояснив Ерещенко.

У lifecell доповнюють: «Необхідні зміни до постанови про розмір плати за видачу (№200) і План РЧР. Такі зміни узгоджуються з відповідними держорганами, План РЧР – з Міноборони. Терміни важко прогнозувати».

А як же «Vodafone Україна»? Ні, цей оператор не в «прольоті». Компанія недавно купила активи оператора «Вега», зокрема, частоти в діапазонах 2300–2400 МГц і 2575–2610 МГц. Правда, щоб використовувати їх для 4G, «Vodafone Україна» потрібно буде внести плату до держбюджету за «свіжими тарифами» і переоформити ліцензію на роботу в новій технології.

У «Vodafone Україна» кажуть, що готові оплатити перелецензування спектра. «При цьому сподіваємося, що вартість враховуватиме необхідність інвестицій у розвиток мережі та поліпшення якості», – зазначили в пресслужбі оператора.

Скільки потрібно буде доплатити «червоному» оператору? У НКРЗІ Mind повідомили, що обсяг частот, який дістався в «спадок» «Vodafone Україна» від «Веги» грубо оцінюється до 1 млрд грн.

У «Vodafone Україна» підтвердили ці дані. Оператор зможе використовувати для 4G 35 МГц в діапазоні 2575-2610 МГц. За підрахунками редакції, вони будуть коштувати близько 926 млн грн.


Теги:
 

Рада запретила военным в АТО мобильные телефоны

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 10
Просмотров: 3659
Последний ответ 03, Июля 2015, Пятница, 09:54:31 am
от Advoc@te
Мобильные мошенники: как обворовывают сотовых операторов

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 2
Просмотров: 3076
Последний ответ 23, Января 2017, Понедельник, 15:24:35 pm
от Bricks
Мобильные рекорды-2009 в России

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 4
Просмотров: 3668
Последний ответ 10, Февраля 2010, Среда, 18:08:41 pm
от Сергей Горбачевский
Мобильные овцы

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 14
Просмотров: 5595
Последний ответ 08, Апреля 2008, Вторник, 22:48:13 pm
от Advoc@te
Мобильные сервисы, кто-то юзает?

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 19
Просмотров: 4881
Последний ответ 31, Октября 2011, Понедельник, 17:34:18 pm
от bvg