Автор Тема: Глава АМКУ Юрій Терентьєв: 50% діапазону 3G може опинитися в одних руках  (Прочитано 2904 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82429
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
За часів Януковича Антимонопольний комітет напрацював собі славу «рєшали», даючи одним «добро», а іншим закриваючи доступ на ринок в інтересах впливових представників влади. Тривалий час в АМКУ не «бачили» явних монополій ні в авіапросторі, ні в енергетиці, ні на ринку газу. Наразі ж комітет проводить розслідування щодо ДТЕК, намагається стягнути з «Газпрому» 3,3 мільярди доларів штрафу за зловживання монопольним становищем на ринку газу, а його очільник – Юрій Терентьєв – звітує про ефект від діяльності відомства у мільярд гривень. Та говорити про кардинальні зміни у справі боротьби зі зловживаннями монополістів зарано. Наявність проблем у роботі АМКУ визнає і нинішній керівник.

Юрій Терентьєв очолив Антимонопольний комітет півтора року тому. Його кандидатуру називали «компромісом» у боротьбі за цей орган між БПП та «Народним фронтом». В АМКУ Терентьев прийшов з посади головного юрисконсульта комбінату «АрселорМіттал Кривий Ріг». До цього 10 років працював у ритейлі – курував юридичні питання в процесі виходу на український ринок німецького ритейлера «Метро Кеш енд Керрі».

З відвідувачами Терентьєв воліє спілкуватись не за своїм робочим столом, так би мовити, з позиції начальника, а запрошує за додатковий довгий стіл для великих нарад. Туди він переносить необхідні папери, пояснює: так зручніше для налагодження комунікацій...

Є ринки, які найбільше хвилюють пересічного споживача. Почнімо з мобільного зв’язку. Певний час на адресу «Київстар» звучали звинувачення від АМКУ у зловживанні монопольним становищем. Ситуація покращилась?

Є низка проблем, якими ми займаємося на ринках телекомунікацій. Деякі з них – у площині укрупнення гравців на ринку. Є проблеми, які можна віднести до недобросовісної конкуренції. І є проблеми, які можна зарахувати до зловживання монопольним становищем чи антиконкурентних узгоджених дій.

Зараз у нас у роботі справа із концентрацією МТС «ТриМоб», це відома історія.

Мобільний оператор «МТС Україна», що працює під брендом Vodafone Україна, домовився з «Укртелекомом» про купівлю компанії «ТриМоб». «ТриМоб» є першим оператором 3G-стандарту UMTS в Україні. Держава видала йому ліцензію ще в 2005 році без тендера і за ціною $30 мільйонів. Для порівняння: в 2015 році ліцензії «Київстару» та МТС обійшлися в 2,7 млрд гривень (понад $96 млн), а «Астеліт» (life:)) заплатив 3,36 млрд гривень ($120 млн).

«ТриМоб» є відносно невеликою компанією з точки зору кількості абонентів. Але головна проблематика – це так звана концентрація радіочастотного спектру, яка може відбутися через придбання «ТриМобу». Тобто 50% діапазону 3G (IMT-2000 UMTS) може опинитися в руках однієї компанії. На ринку вже є подібні приклади: «Київстар» володіє більш ніж 50% діапазону 1800 МГц. Проблема складна, і ми розглядаємо її в комплексі: не тільки з точки зору тих часток ринку, які мають гравці, а й з точки зору майбутніх наслідків концентрації. На законодавчому рівні має бути дано визначення поняттям «технологічна нейтральність» та «рефармінг» і подальше їх запровадження з метою надання можливості операторам запроваджувати та розвивати нові радіотехнології в Україні.

Якою є нині частка на ринку Vodafone, «Київстар», Lifeсell?

За інформацією щодо абонентської бази операторів мобільного зв’язку, станом на перше півріччя 2015 року частка Vodafone становить 32,5%, «Київстар» – 42% та Lifeсell – 22,5%.

АМКУ також починав розслідування щодо Vodafone, «Київстар», Lifeсell. Зокрема, у комітету була підозра, що заявлена операторами посекундна тарифікація дзвінків насправді не дотримується, що підпадає під статтю 15-1 закону України «Про захист від недобросовісної інформації». Який результат розслідування?

Зараз ми вивчаємо питання про тарифікацію в усіх операторів. У певних – не буду зараз говорити, у кого конкретно – тарифікація здійснюється посекундно, але фактично за першу хвилину кошти з абонентів беруться як за повну хвилину.

Є ще скарга одного з гравців ринку проти інших гравців ринку (Life проти МТС та «Київстар»): перший стверджує, що ніби другі через свою тарифну політику мають монопольне становище на регіональних ринках. Звісно, можна казати, що є національний ринок телекомунікацій, але основні гравці на ринку мобільного зв’язку кажуть про те, що переважна кількість трафіку (більше 90%) відбувається в рамках навіть не однієї області, а одного населеного пункту. Ми цю ситуацію зараз вивчаємо, розслідування триває.

До цього ще ми здійснювали заходи, наприклад, щодо компанії «Київстар», яка застосовувала дискримінаційні тарифи щодо дзвінків на номери абонентів фіксованого зв’язку. Після наших рекомендацій «Київстар» фактично запровадив дві нові послуги «10 хвилин на міські номери» – абонентна плата 5 грн/місяць та «5 хвилин на міські номери» – 3 грн/місяць. Вказані послуги доступні всім абонентам передплаченого зв’язку та можуть замовлятися в необмеженій кількості протягом місяця. Однак є ознаки того, що наші рекомендації, незважаючи на це, не було виконано.

На ринку доступу інтернету теж є перекоси.

Існують проблеми з прокладанням комунікацій, є момент використання існуючої енергетичної інфраструктури. Є, наприклад, електричні опори, їх дуже доцільно використовувати при побудові інфраструктури. Але існують випадки, коли відповідні власники цих мереж відмовляють телекомунікаційним компаніям у доступі. Багато проблем у провайдерів з доступом до житлових будинків. Так, у Києві розглядається питання діяльності підприємства «Київжитлоспецексплуатація», яке було створено київською міською владою, щоб експлуатувати комунальний житловий фонд. Ми цьому КП наприкінці 2015 року надавали рекомендації про припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Фактично наші рекомендації вони не виконали, ми відстежуємо їхню активність з цього приводу.

Якщо підсумувати, питання доступу до інфраструктури є актуальними для провайдерів програмної послуги, інтернету (в деяких територіальних відділеннях ведуться розслідування за  цими питаннями, рішення оскаржуються в судовому порядку). Питання ж доступу операторів до кабельної каналізації електрозв’язку, наприклад, не мають системного характеру.

Просмотр ссылок доступен только зарегистрированным пользователям


Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82429
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Самая аморфная контора в Украине.


Теги:
 

Глава «Астелит» о ситуации на рынке

Автор stormrs

Ответов: 8
Просмотров: 3957
Последний ответ 18, Августа 2012, Суббота, 17:08:40 pm
от HART
В Украину 4G придет не раньше 2016 года — глава НКРСИ

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 5
Просмотров: 14843
Последний ответ 16, Января 2018, Вторник, 11:30:37 am
от Сергей Горбачевский
Экс-глава НКРС Петр Яцук сообщил в СМИ, что купил дата-центр “Парковый”

Автор Сергей Горбачевский

Ответов: 5
Просмотров: 3650
Последний ответ 08, Января 2016, Пятница, 09:50:32 am
от Сергей Горбачевский