Автор Тема: ЄC не скасує візи з 1 січня 2015 року  (Прочитано 2920 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 81600
  • Репутация: +321/-4
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
ЄC не скасує візи з 1 січня 2015 року
« : 12, Апреля 2014, Суббота, 14:37:01 pm »
Чинний керівник МЗС України Андрій Дещиця заявив, що очікує скасування Євросоюзом візового режиму для українців вже з початку 2015 року. Звичайно, цього дуже хотілося б. Але не менше хочеться, аби відповідні заяви українських можновладців були реалістичними та відповідальними.

 Слід розуміти, що запровадження Євросоюзом безвізового режиму для українців є питанням не політичним, а технічним. Тобто, ЄС не піде на цей крок з причини великих симпатій до українців, співчуття у зв’язку з російською агресією, важкою економічною ситуацією і так далі. Існує наданий Брюсселем ще в листопаді 2010 року План дій з візової лібералізації, який Україна повинна виконати - після цього й буде скасовано візи. Так, як це зроблено для Молдови. Її громадяни зможуть вільно відвідувати країни Шенгенського візового простору вже з 28 квітня.

План дій складається з двох частин: ухвалення необхідного законодавства та належного його виконання. Україна на сьогодні не виконала ще першої частини. Принаймні, Єврокомісія не зафіксувала завершення цієї роботи і не оголосила про перехід Києва до другої, імплементаційної стадії.

Чи можна виконати план дій настільки швидко, як про це каже Андрій Дещиця? Практично ні.

По-перше, треба ще ухвалити деякі закони, причому належної якості. Слід запровадити біометричні паспорти. І навіть якщо Україна оперативно все це виконає, завершення другої фази плану гарантовано надто швидким не буде. Брюсселю потрібен час для того, аби переконатися, що всі ухвалені закони працюють належним чином. Наприклад, виконання другої фази Плану дій з візової лібералізації тією ж Молдовою зайняло майже рік.

По-друге, цього року уповільняться всі бюрократичні процедури в самому Євросоюзі. 25 травня там відбудуться вибори до Європарламенту, після них розпочнеться процес формування нового складу Єврокомісії. Завершиться це орієнтовно в жовтні-листопаді. Треба також мати на увазі, що навіть після визнання Єврокомісією виконання Україною плану дій в цілому безвізовий режим має ще схвалити Європарламент, а потім Рада Євросоюзу. Це все також забирає час. Знову ж, можна подивитися на приклад Молдови: про виконання нею всіх необхідних умов Єврокомісія оголосила ще у листопаді 2013-го. Виходить, реальний безвізовий режим молдовани отримали аж за півроку після цього.

Так що Дещиці та іншим можновладцям слід бути обережнішими з такими прогнозами і намагатися не кидати слів на вітер. Свою увагу вони могли б скерувати зараз на інше: добиватися від держав-членів Євросоюзу покращення ситуації з видачею віз українцям. ЄС має всі можливості зробити чинний візовий режим максимально прозорим – просто слід відмовитися від зайвих, дуже часто абсурдних вимог до прохачів віз, зайвої прискіпливості, а інколи й відвертих знущань над українцями в своїх консульствах.

Існує такий парадокс. Статистика за 2013 рік свідчить, що росіяни та білоруси мають менший відсоток відмов у шенгенських візах, ніж українці: 1% від усіх поданих заявок у росіян, 0,8% - у білорусів, 1,9% - в українців. Більше того – частка багаторазових віз від усіх виданих у них також вища: Росія – 54%, Білорусь - 45,7%, Україна - 39%. І це при тому, що ані Росія, ані Білорусь не мають з ЄС Угоди про спрощення процедури видачі віз, яку маємо ми – і яку Євросоюз завжди виставляє свідченням свого прагнення спростити українцям візові клопоти. Ось на що треба звертати увагу керівнику МЗС Дещиці і постійно говорити про це з європейськими партнерами.

Просмотр ссылок доступен только зарегистрированным пользователям
Здесь могла бы ваша реклама


Joker

  • Гость
Re: ЄC не скасує візи з 1 січня 2015 року
« Ответ #1 : 12, Апреля 2014, Суббота, 14:49:52 pm »
Сладкий Порох уже 20-тый раз обещает отмену виз... :)


Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 81600
  • Репутация: +321/-4
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Re: ЄC не скасує візи з 1 січня 2015 року
« Ответ #2 : 12, Апреля 2014, Суббота, 14:53:23 pm »
Сладкий Порох уже 20-тый раз обещает отмену виз... :)
C Cахарным всё понятно - он заманивает избирателей. Зачем звиздит чиновник?
Здесь могла бы ваша реклама


Теги: