Автор Тема: Дія стає Open-source  (Прочитано 31 раз)

0 Пользователей и 1 Гость просматривают эту тему.

Оффлайн Сергей Горбачевский

  • Administrator
  • Знаменитый писатель
  • *****
  • Сообщений: 82012
  • Пол: Мужской
  • Есть вопросы? Пишите в личку
    • Награды
Дія стає Open-source
« : 20, Февраля 2024, Вторник, 05:19:39 am »
Що правда?

Так, ми робимо перший крок і стаємо програмним забезпеченням з відкритим кодом, той самий канонічний Open-source software який ви всі любите ;), який є обовʼязковим кроком для зрілого продуктового розвитку, підвищення безпеки і якості коду.

Чому тільки зараз?

Насправді цей проект мав бути реалізованим значно раніше, у 22 році, але … Так, ці два роки всі зусилля команди були спрямовані на нагальні потреби Країни у воєнний час.
Дія - це цифрове обличчя країни, це інновації й технологічний розвиток, які рухаються вперед не зважаючи ні на варварів з болота, ні на псевдоекспертів-літераторів з соціальних мереж.

Навіщо?

Тому хоч і з вимушеною затримкою, та ми йдемо на цей не простий, але дуже необхідний шлях під назвою Open-source який значно розширить співпрацю з країнами що рухаються у напрямку цифровізації.

Це новий, якісний рівень розвитку продукту, який сурово структурує і систематизує роботу з кодом. Ми вивчили кращі практики й підходи та найближчим часом ми відкриємось і будемо співпрацювати зі світовою IT спільнотою. Звісно ми прийматимемо і вивчатимемо пулл реквести, а згодом і цілі проектні рішення на кодовій базі Дія.

Як все побудовано?

Код рознесено по репозиторіях в GitHub і документовано в кращих традиціях і це не репліка, а «бойовий» код на якому будується головний застосунок Країни.

Що з персональними даними?

Важливо розуміти що Open-source стосується виключно коду самого застосунку і ні в якому разу не державних реєстрів, які є джерелом даних для застосунку Дія. Реєстри й технологічні рішення шифрування та транспорту даних НЕ є частиною Open-source Дія.
Для зручності створені синтетичні тестові користувачі на базі яких можна працювати з кодом й логікою застосунку.

Нагадаю, що Дія є інтерфейсом відображення даних що вже містяться в державних реєстрах і це відображення можливе тільки власнику цих даних, також важливим безперековим моментом є те, що масовий запит даних не можливий, всі вони точкові, робляться в реальному часі й ініціюються тільки користувачем, власником даних. Тому тему даний та Open-source треба розділити назавжди й поставити крапку в цьому питанні, тут немає нічого спільного.

Коли і де подивитись можна?

Повертаючись до суті, буде поступове збагачення в міру готовності сервісів. Посилання на GitHub зʼявиться одразу в день релізу, тому прошу слідкувати за новинами.

А ми як і наш код завжди відкриті до конструктивних дискусій ;)
Здесь могла бы ваша реклама


Теги: